De Buytenplaets in Rijswijk is Dak van het Jaar 2019

De Buytenplaets in Rijswijk is Dak van het Jaar 2019

21 oktober 2020

Het woonhuis, B&B en De Brasserije in Rijswijk is uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2019. Doordat de prijsuitreiking vanwege de corona crisis niet door kon gaan, hebben de betrokken partijen de prijs tijdens een informele bijeenkomst in ontvangst genomen.

In totaal maakten 14 projecten kans op de onderscheiding. Alle projecten die in de vorige jaargang van vakblad SteilDak in de reeks Dak van het Jaar zijn beschreven, zijn beoordeeld door een vakjury, samengesteld uit de redactieraad van het vakblad. Het aanbod was ook dit jaar bijzonder gevarieerd en dat maakte het er voor de jury niet gemakkelijker op. Het project dat op alle vijf de beoordelingscriteria het hoogst scoorde, zou de titel in de wacht slepen. De criteria zijn als steeds: ‘techniek’, ‘esthetiek’, ‘duurzaamheid’, ‘samenwerking’ en ‘veiligheid’. 

De Buytenplaets, Rijswijk

Het markante landhuis De Buytenplaets, in de nieuwbouwwijk Sion tussen Rijswijk en Delft, is een bijzondere blikvanger. In de hellende dakenbranche gaat het vaak om een scheiding tussen oud en nieuw: renovatie, al dan niet van monumenten, of nieuwbouw. De Buytenplaets is nieuw gebouwd, maar het betreft een volledig in oud-Engelse stijl opgetrokken landhuis, zelfs met Kempische stijlelementen. Het dak is een belangrijke factor in de klassieke uitstraling van het gebouw. Zodoende vormt het gebouw een unieke verbinding tussen oud en nieuw. De jury waardeert enerzijds de bijzondere betrokkenheid van de opdrachtgevers. Laura Bronsgeest en Jeroen van Leeuwen hebben het ontwerp bedacht en samen met Hielke Bakker van architectenburo VB3 uit Pijnacker verder uitgewerkt. Samen met het betrokken dakdekkersbedrijf, Sloof bv uit Rijssen, zijn vervolgens de dakdetails uitgewerkt. Het resultaat mag met recht bijzonder worden genoemd en fungeert feitelijk als een uithangbord voor de hellende dakenbranche. Het dak getuigt tot in het kleinste detail van aandacht en vakmanschap. Van de kleur van de dakpannen, BMI Monier OVH 206 Woerdens rood bont, tot en met het rustige lijnenspel en de afwerking bij de dakramen, hwa’s en de goten. De symmetrisch gepositioneerde torentjes zijn een lust voor het oog.

Het gehele artikel uit Steildak editie 5 2020 kunt u hier lezen. 

Terug