Volledig nieuwe woning in 25 dagen gerealiseerd

Volledig nieuwe woning in 25 dagen gerealiseerd

3 december 2014

Een bouwtijd van slechts 25 werkbare dagen is er per woning beschikbaar voor de sloop en volledige nieuwbouw van 95 eengezinswoningen in de Tilburgse Vogeltjesbuurt. Aannemersbedrijf Van der Weegen, ketenpartner in Snelbouwers, gaat de uitdaging aan en schakelt Dakmeester Rien Weijers Dakwerken in voor de montage van de prefab daken en dakpannen. Een prestigieus project waarbij het draait om een uitgekiende logistiek, teamwork en vakmanschap.

De werkwijze bij dit project is gebaseerd op de 'one piece flow gedachte' oftewel het verticale bouwen. De woningen worden stuk voor stuk aangepakt en opgebouwd en niet als blok in z'n geheel. Het is voor het eerst dat Rien Weijers Dakwerken betrokken is bij deze vernieuwende aanpak. "Snelbouwers is een team van ketenpartners die gezamenlijk een groot deel van de bouwkolom bestrijken. Onze taak, als partner van aannemersbedrijf Van der Weegen, was het monteren van de prefab scharnierdaken, montage van de dakpannen en het plaatsen van aluminium goten. In de praktijk betekende dit dat er iedere dag rond 12.15 uur een prefab scharnierkap op het project werd afgeleverd. Diezelfde dag moesten wij de elementen plaatsen en afmonteren tot een kap. De volgende dag vond de afwerking plaats met De Nieuwe Hollander volzwarte dakpannen van Monier en het plaatsen van de goten", vertelt directeur Bas Weijers.

De manier van werken is Weijers goed bevallen. "Je werkt met dagproducties, dus dat vereist echt een andere manier van werken. Het succes staat of valt met een uitgekiende logistiek. Voorraden ontbreken op de bouwplaats, dus zodra de logistiek hapert is er een probleem en komt de dagproductie in gevaar. Met alle partijen moet je dan de planning aanpassen om de opgelopen achterstand binnen de beschikbare manuren weer in te halen." Voor Dakmeester Weijers was het zeker een voordeel dat Monier de pannen leverde. "Wij hebben vooraf goede afspraken gemaakt met Kooy Baksteencentrum en Monier over het verpakken en de dagelijkse aanvoer van de dakpannen vanaf een hub naar de bouwplaats. Door deze methodiek was de voorraadfunctie op de bouwplaats overbodig en konden we ’s ochtends direct met de pannen aan de slag", besluit Weijers.

Terug