Oude bouwmaterialen geven nieuw clubhuis nostalgische touch

Oude bouwmaterialen geven nieuw clubhuis nostalgische touch

21 juli 2014

Het nieuwe clubhuis van Company Club De Hooge Vorssel is een gebouw met moderne faciliteiten in 'een oude jas'. Door de toepassing van gebruikte bouwmaterialen heeft het clubhuis de gewenste nostalgische uitstraling gekregen en lijkt het er al honderd jaar te staan. Dakdekkers- en Leidekkersbedrijf Adriaans uit Haps is de uitdaging aangegaan om ruim 90.000 oude leipannen passend te maken voor de karakteristieke Engelse daken.

Het clubhuis is opgetrokken in de aristocratische Britse Manorstijl, compleet met steile daken, kleine dakkapellen en grote schoorstenen. Om deze stijl te realiseren, zijn gebruikte bakstenen, leipannen en open haarden geïmporteerd vanuit Frankrijk. "Achttien pallets met gebruikte leipannen zijn door onze handen gegaan", vertelt Jan Adriaans. "Wij zijn gespecialiseerd in het maken van speciale projecten, maar dit project vereiste het uiterste van onze vakkennis. Wij beschikten alleen over de leipannen. Alle hulpstukken, zoals geveltjes, korte en anderhalve pannen en vorsten hebben wij zelf gemaakt. De leipannen zijn pas gezaagd en voorzien van boorgaten om ze volgens de moderne eisen te kunnen verankeren. Op de daken zijn de dakkapellen en schoorstenen doorgedekt. Het was dus echt passen en meten om overal goed uit te komen. Verder heb je bij oude pannen eerder te maken met open killen. Dat kun je provisorisch oplossen met kilgootjes.

Op basis van onze ervaring hebben wij de opdrachtgever een voorstel gedaan om dit probleem gelijk goed aan te pakken. Het heeft mij verwonderd dat je met oude materialen dergelijke mooie projecten kunt realiseren. Hergebruik van bouwmaterialen is duurzaam, maar wel arbeidsintensiever voor de verwerkers. Als Dakmeester zijn wij uitgedaagd om in een kort tijdsbestek met onze vakkennis en creativiteit een prachtig nostalgisch dak te realiseren."

Terug