Drie kleuren dakpannen willekeurig over dak uitgestrooid

Drie kleuren dakpannen willekeurig over dak uitgestrooid

28 november 2014

Bouwbedrijf Boogert uit het Zeeuwse Oosterland heeft Dakmeester Pekadak ingeschakeld voor een uitdagend nieuwbouwproject in Zierikzee. Midden in een bestaande wijk, ingeklemd tussen woningen en water, worden 40 nieuwbouwwoningen gebouwd. Om een authentieke uitstraling te realiseren, heeft de architect gekozen voor de OVH 206 keramische dakpan van Monier in drie verschillende kleuren.

De werkzaamheden voor Pekadak bestaan uit het maken van de dakdoorvoeren, het plaatsen van schoorstenen en het monteren van dakramen. "Het leggen van de pannen vormde echter de grootste uitdaging", blikt Bart Hock van Pekadak terug.” Om de gewenste nostalgische sfeer te creëren zijn de gevels opgebouwd uit drie kleuren bakstenen. Aan ons de taak om de daken te bedekken met drie kleuren dakpannen: blauwbont, roodbont en zwart. Daarbij moet het lijken alsof de verschillende kleuren willekeurig over het dak zijn uitgestrooid. Dus geen vaste legpatronen, maar ook geen overheersing van één kleur." 

Bij de eerste woningen is het even aftasten voor de dakdekkers van Pekadak en na twee blokken vindt een evaluatie plaats met alle betrokkenen. De gerealiseerde daken voldoen qua uitstraling aan de wensen van de architect en Pekadak kan doorgegaan op de ingeslagen weg. Met Monier zijn verdere afspraken gemaakt over de aanvoer van de pannen. De ruimte op de bouwplaats is krap, waardoor er geen hele pallets op het project afgeleverd kunnen worden. Een kleine vrachtwagen brengt de dakpannen per keer op de bouwplaats. "Onze dakdekkers zijn dus volledig afhankelijk van de kleur die afgeleverd wordt. Op de bouwplaats mengen zij de drie kleuren en soorten pannen om ze vervolgens willekeurig op de daken te leggen. Het resultaat is heel bijzonder geworden. Het ene dak is iets roder, het andere juist iets bruiner of zwarter. Dat is precies de charme die de architect met de gevels en daken wilde creëren. "Hock kijkt met plezier terug op het uitdagende project en hoopt ook de tweede fase van het project te mogen uitvoeren." Met deze manier van pannen leggen in drie verschillende kleuren hebben wij als Dakmeester echt ons vakmanschap en onze toegevoegde waarde kunnen laten zien."

Terug